7 Sfaturi pentru cresterea gradului de ocupare
Detii un hotel, o pensiune sau vila si esti interesat de cresterea gradului de ocupare? Vrei sa oferi clientilor tai servicii calitative la preturi corecte? Si in acelasi timp sa te bucuri si de un profit multumitor? Doresti sa te evidentiezi intr-o piata a turismului / serviciilor de cazare tot mai competitiva, in care apar peste noapte tot mai multe locatii `WOW`? Daca raspunsurile la aceste intrebari sunt ‚DA’, ‚DA’ si un ‚DA’ si mai hotarat, ai ajuns la articolul potrivit.

Ne-am gandit sa iti oferim sapte sfaturi care poate vor fi de ajutor.
1. Creaza-ti un avatar al clientului tau. Mai exact descopera din interactiunile / experientele cu oaspetii din trecut, clientii recurenti, dar si folosindu-te de intuitia si experienta ta care este profilul clientului care iti calca cel mai des pragul: varsta, sex, de unde provine (rural, urban), ce profesie are (student, corporatist, bugetar, antreprenor etc), este roman sau strain, este casatorit, intr-o relatie, singur, familist, nonconformist etc, care este bugetul mediu alocat pentru cazare, se reintoarce sau nu la locatia ta si cat de des, pune accent pe servicii extra precum mic dejun, spa, ciubar, trasee turistice etc si este dispus sa plateasca extra, DE CE a apelat la serviciile tale? s.a.m.d. Cunosterea clientului si a motivatiei sale de a utiliza anumite servicii, conduce automat la o eficientizare a business-ului.
2. Afla concret care sunt diferentiatorii tai fata de concurenta. Ce faci diferit? Ce le oferi in plus clientilor tai? Cum intorci capul turistilor? Ce beneficii extra ofera unitatea ta de cazare? De ce clientii ar trebui sa te aleaga pe tine? Cum intretii comunicarea si implicit relatia cu clientii tai? Cum iti tii clientii aproape de tine pe termen lung? Ii fidelizezi? Cat de bine si unde comunici aceste atuuri pe care le ai fata de concurenta? Raspunsurile la aceste intrebari pot aduce clienti noi si contribuie la fidelizarea celor vechi. De ce sa nu ai un avantaj in competitia pentru prima optiune a clientului? Poti face acest lucru intr-un mod inteligent, descoperind elementele care fac businessul special, demn de atentia clientilor.
3. Fii prezent in social media. Ba mai mult decat atat fii activ! Creaza-ti cont de Facebook pentru unitatea ta de cazare si posteaza de minim 2 ori pe saptamana. Creaza-ti cont de Instagram, dar si de Linkedin si posteaza saptamanal. Nu uita de Twitter, o retea de socializare si informare, din ce in ce mai populara in Romania. Foloseste cat de des poti (chiar si la doua, trei zile) Stories pe Instagram si Facebook. Posteaza clar, la subiect, informatii relevante, poze actuale, autentice, ofera-le clientilor sfaturi si ajutor real, pe scurt mentine comunitatea de urmaritori aproape de tine cu un nivel de interes ridicat. Directioneaza clientii cat de des poti catre site-ul tau, catre sectiunea de contact si de rezervari. Nu uita sa pastrezi vie si dinamica legatura cu comunitatea nou creata. Acestia te urmaresc cu un motiv. Ramai productiv si rasplata va veni.
Hashtagurile nu pot fi ignorate, mai ales cand doresti sa atingi publicul tinta mai rapid. Atunci cand ai un business ce activeaza intr-o industrie nisata, cauta hashtagurile populare sau creaza unele noi. Le poti combina cu locatii si astfel cresc sansele sa ajungi la persoanele care pot folosi serviciile tale. Poti utiliza Google pentru a gasi site-uri care sa te ajute sa intelegi mai bine cum te pot ajuta hashtagurile.

4. Creaza-ti obligatoriu un site propriu. Noua carte de vizita digitala, fara de care oamenii nu te pot descoperi asa cum trebuie. Conecteaza-te cat mai bine cu ai tai clienti spunandu-ti povestea pe site-ul tau. Sa ai in vedere ca site-ul trebuie sa ofere suficiente informatii si sa fie usor de utilizat, dar si modern in acelasi timp. De asemenea trebuie sa fie mobile friendly si afisarea sa fie adaptata pentru orice fel de dispozitiv: smartphone, tableta. Acest aspect este obligatoriu in ziua de astazi, dar in acelasi timp si usor de operat de catre programator. Si nu in ultimul rand, pentru un plus de credibilitate in fata clientilor site-ul sa aiba certificat SSL (reprezinta un standard / protocol in materie de securitate online). Acesta este foarte important deoarece reprezinta o garantie de siguranta, de care se bucura vizitatorii site-ului.
Ce ar trebui sa mai aiba obligatoriu un site? Un formular de rezervare online! Clientul sa poata introduce datele sale, perioada rezervarii, tipul de camera dorit etc cand efectueaza rezervarea pe site. Ideal ar fi sa i se afiseze costul total, disponibilitatea, modalitatea de plata, dar acestea presupun costuri extra si tu hotarasti daca le implementezi sau nu in functie de buget. Fiecare formular de rezervare poate fi personalizat, ceea ce este extraordinar mai ales daca vrei sa adaugi o nota personala acestei etape.
Un lucru este sigur: un site bine pus la punct, care respecta cele mentionate mai sus poate genera clienti directi intr-un numar cat mai mare, la preturi corecte pentru clienti si cu un adaos / profit corect pentru tine. Nu te-ai saturat de platformele mari de intermediere servicii de cazare care aplica comisioane usturatoare, platesc la 30 de zile + si care vin mai mult in intampinarea clientilor decat in ajutorul d-voastra? Destinul digital poate fi in mainile tale, mai usor decat banuiesti.


5. Creaza-ti un blog. Website-ul trebuie sa fie acompaniat de un blog, unde sa postezi articole interesante despre diverse subiecte (legate evident de industria hoteliera si turistica). Ai libertatea de creatie totala, ceea ce inseamna ca unele povesti ale clientilor pot deveni puncte de referinta pentru calatori noi.
6. Ofera o experienta de neuitat. Orice detaliu conteaza pentru client. Orice serviciu extra pe care il poti oferi clientului, la care nu se asteapta, il poate transforma in client recurent. Orice depasire a asteptarilor il poate determina sa devina un client pe viata care te va recomanda de fiecare data cand va avea ocazia. O atitudine corecta, pozitiva, respectuoasa, orientata catre client, satisfacerea unei solicitari extra, chiar si gesturile mici te pot ajuta sa-ti castigi clientii pe termen lung si la fel de important, sa te recomande mai departe. Un zambet, un mic cadou la sosire, ceva in plus gratuit fata de serviciile deja platite vor conta enorm pentru clienti. Notorietatea se construieste greu, in timp, iar in spatele brand-ului, ca in orice domeniu, stau tot timpul oamenii. In fiecare zi poti construi o poveste minunata, pe care vizitatorii sa o iubeasca.

7. Incurajeaza-ti clientii sa lase / sa incarce recenzii video pe Booking-Mania!
Conform studiilor Tripadvisor, pe plan mondial 96% dintre utilizatori considera deosebit de importanta studierea review-urilor inaintea de a face o rezervare. De asemenea, peste 50% dintre utilizatori nu vor rezerva o locatie care nu are review-uri.
De asemenea conform studiului Kantar/Google pe 2019 in Romania 47 % dintre romani se uita la recenzii si alte detalii, 47 % au urmarit continut video pentru a afla mai multe detalii despre produsele/serviciile cumparate si 71% folosesc motoarele de cautare pentru informare.
Iar puterea clipurilor video in combinatie cu instrumentul clasic de recenzii poate reprezenta un sistem imbatabil in ceea ce priveste reflectarea adevarului / a realitatii! Sunt studii care specifica ca un video de doar 60 de secunde este echivalentul a ~ 1.8 milioane de cuvinte! Deci Recenzia Video este incomparabil mai credibila decat recenzia scrisa. Din acest motiv, din ce in ce mai multi creatori de continut inregistreaza recenzii video despre serviciile folosite.
De asemenea, Recenziile Video reprezinta un instrument util de video marketing pentru unitatea de cazare pe care o conduci si contribuie la cresterea organica in Google a website-ului tau. In plus poti beneficia de recenzii cum nu mai exista in momentul de fata (Video) listate pe Booking-Mania, dar si pe Youtube, interactive si antrenante.