Activitati acasa. Izolare si protectie de Covid-19
Cum ne putem petrece timpul inteligent acasa?
Venirea coronavirusului in Romania a adus o serie de schimbari sociale si economice. Multe firme, direct afectate de restrictiile impuse de guvernul tarii, si-au trimis angajatii in somaj tehnic. Drept urmare, oamenii petrec mai mult timp acasa si trebuie sa gaseasca activitati productive. Foarte multi romani doresc sa combine utilul cu placutul. Totusi, nu este tocmai usor sa abandonam viata sociala activa cu care eram obisnuiti. Trecerea de la un spatiu nelimitat de miscare si libertate deplina, la o serie de restrictii care ne obliga sa stam acasa si sa iesim doar cu o declaratie pe propria raspundere, nu este tocmai facila. Avem nevoie de timp pentru a accepta noua realitate.
Daca tot stam acasa in izolare pentru a preveni raspandirea virusului Covid-19 in Romania, am putea face tot felul de lucruri interesante. Acestea ne pot ajuta sa trecem mai usor prin aceasta perioada stresanta si pe alocuri obositoare mintal. Exista si „pericolul” ca plictiseala sa apara in jurul nostru. Nu trebuie sa cadem prada ideii de „aoleu, ma plictisesc de nu mai pot”! Timpul petrecut acasa devine o sursa de intelepciune si distractie digitala. Internetul ne poate fi de real folos in distrugerea samantei plictiselii. Putem dezvolta o „monotonie” productiva acasa. La sfarsitul crizei coronavirus, putem iesi in lume mai intelepti si poate chiar cu cateva skill-uri noi, dobandite dupa studiu asiduu.
Fie ca lucrati de acasa sau pur si simplu beneficiati de somaj tehnic, utilizati cu incredere internetul pentru a descoperi lucruri noi si interesante. Astazi este mai usor ca oricand sa gasim solutii digitale pentru tot felul de probleme. Trebuie doar sa stim cum sa le cautam. Ne-am gandit sa va ajutam. Cum? Am incercat sa strangem informatii despre cateva din sursele gratis disponibile publicului larg, pe care merita sa le accesati si voi.

Turism digital si experiente placute acasa
Daca anul trecut planuiam tot felul de calatorii in 2020, Covid-19 ne-a stricat toate planurile. Totusi, avand in vedere ca majoritatea romanilor iubesc sa calatoreasca, putem intretine vie pasiunea pentru explorarea locurilor noi. Cum? Putem urmari cateva canale pe YouTube care ne duc in locuri incredibile. Asa vom lua contact cu tari diferite, culturi fascinante si oameni minunati:
1. Kara and Nate – Un cuplu din Statele Unite ale Americii, decide sa viziteze peste 100 de tari. Kara este mereu cu zambetul pe buze, descoperind cu usurinta cum prietenia si bunatatea pot deschide multe porti. Nate este intreprinzatorul, care foloseste tot felul de trucuri pentru a gasi cazare gratis, acces in lounge-uri in aeroporturi si zboruri la preturi mici. Kara and Nate au peste 1.38 de milioane de urmaritori! si lanseaza mereu continut video amuzant si captivant. Canalul lor de YouTube aici.
2. Flying the Nest – Doi tineri tare simpatici, Stephen si Jess, pornesc din Australia in aventuri incredibile prin toata lumea. I-am descoperit dupa ce au vizitat Transilvania si au avut cuvinte de lauda despre ceea ce au gasit in aceasta regiune. Episoadele din Romania au atras un public numeros, care a fost expus la un continut prietenos, atent creat, pentru a scoate in evidenta frumusetea muntilor Apuseni si a Transilvaniei. Asa cum bine banuiti, cei doi calatoresc cu entuziasm in multe tari si intampina provocari incitante. Canalul lor de YouTube aici.
3. Mark Wiens – Unul din cei mai cunoscuti vloggeri culinari si de travel, este incantator in relatarile sale despre mancare si oameni. Acesta calatoreste cu drag prin lume si incearca tot felul de preparate delicioase. Un sfat: sa nu-l urmariti daca va este foame. Mark are darul de a starni deodata si fara avertizare, pofta de mancare. Il urmarim cu deosebita placere! Tanarul calatoreste impreuna cu sotia sa. In 2019 au fost si in Romania, explorand tainele Bucurestiului, Deltei Dunarii dar si cele din Brasov si zona inconjuratoare. Nu o sa va plictisiti cu Mark, mai ales ca el mananca tot timpul, o sumedenie de preparate! Canalul de YouTube al lui Mark aici.
Muzee virtuale
Muzeele din intreaga lume au fost nevoite sa inchida portile dar acest lucru nu a insemnat si o incetare a activitatii. Acestea s-au reinventat si ofera in prezent oamenilor sansa de a participa la tururi virtuale. Vreti sa vizitati muzeele romanesti? Zis si facut! Aveti aici o lista cu muzeele romanesti care ofera tururi virtuale si imagini panoramice incredibile. In aceasta lista se afla Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National al Taranului Roman, Muzeul National al satului Dimitrie Gusti si chiar Muzeul National de Arta al Romaniei. Vizite virtuale prin muzee aici.
In ceea ce priveste muzeele internationale, aici lista este extrem de lunga. Este destul de dificil sa tii pasul cu toate muzeele disponibile astazi pentru calatorii virtuale. Insa cei de la Google ne-au contrazis, spunand cu tarie si incredere „salvam situatia”. Asadar, puteti gasi o harta interactiva cu muzee din numeroase tari. Merita sa le explorati, mai ales daca apreciati latura interactiva a celor de la Google.
Mai mult decat atat, The Guardian a realizat o lista foarte faina, cu 10 din cele mai iubite si vizitate muzee din lume. Acestea pot fi vizitate virtual. Detalii suplimentare aici.
Aplicatie mobila de Recenzii Video Turistice

Merita sa stiti ca in cadrul aplicatiei Booking-Mania o sa gasiti o sumedenie de obiective turistice, pe care le-am vizitat cu drag. Le puteti descoperi impreuna cu partenerii care s-au listat in aplicatia noastra: hoteluri, pensiuni, firme de rent a car. De ce nu? In plus aveti la dispozitie si canalul de YouTube Booking-Mania unde o sa gasiti cateva clipuri interesante despre noi si recenzii video turistice despre o parte din partenerii nostri.
Dezvoltare profesionala si personala
Da! Putem utiliza internetul pentru a accesa cursuri gratuite (care nu de mult costau sute de dolari). Asa invatam skill-uri noi, necesare activitatii pe care o prestam sau poate pentru o reconversie profesionala. Oamenii au suficient timp la dispozitie pentru a se hotara daca doresc sa inceapa ceva nou atunci cand criza Covid-19 se va termina. Aveti posibilitatea de a urmari clipuri educationale pe canalul Ted Talks, sau podcastul lui Jordan B Peterson, sau cel al lui Joe Rogan, sau StarTalk al lui Neil deGrasse Tyson. In acelasi timp va invitam sa urmariti si canalul How To Academy unde o sa gasiti clipuri interesante cu Yuval Noah Harari, Natalie Portman, Stephen Fry, Steven Pinker, Johann Hari, Jordan B. Peterson si multi altii.
Recent am avut placerea de a descoperi canalul CrashCourse care poate fi utilizat pentru a lua contact cu informatii utile din diverse domenii (istorie, mitologie, fizica, chimie, gaming, A.I, antreprenoriat si multe altele). Merita urmarit! Noi l-am gasit din intamplare, insa a devenit un companion pe cinste in aceasta perioada dificila.
Carti si Sport

Aventura literelor incepe! Pentru multi romani, cartile nu reprezentau o prioritate. Din pacate, Romania se afla la sfarsitul unui clasament ce urmareste consumul de carti din Europa. Acum ca petrecem mai mult timp liber acasa, putem citi cati interesante, care sa ne ajute sa dezmortim mintea si sa-i dam glas constiintei. In functie de ceea ce va place sa cititi, o sa gasiti multe titluri interesante, menite sa va faca ziua mai frumoasa. Puteti folosi magazinele online elefant.ro si carturesti.ro pentru a gasi tot felul de carti fascinante.
Nu uitati sa aveti grija si de sanatatea trupului. Sedentarismul poate fi greu de controlat, daca il lasati sa-si faca loc in viata voastra. Asadar, ar fi util sa aveti un program de exercitii fizice si fitness. Puteti utiliza YouTube pentru a gasi tot felul de exercitii si recomandari oferite de antrenori si specialisti fitness. Profitati de experienta lor si ingrijiti-va corespunzator corpul! Trebuie sa avem grija si de trup, mai ales ca stam atat de multe zile intr-un spatiu inchis.
Speram sa ne revedem sanatosi la sfarsitul crizei Covid-19! Aplicatia Booking-Mania va poate ajuta sa descoperiti hoteluri, pensiuni si firme de rent a car de incredere. Aveti in smartphone un companion digital, care va poate ajuta sa descoperiti mai usor Romania, prin intermediul recenziilor video turistice!