Calatori nastrusnici la Castelul Sturdza din Miclauseni
O aventura turistica de neuitat prin judetul Iasi
Anul 2021 incepe cu promisiuni turistice mai mult decat captivante. Romanii au petrecut multe luni in case si acum au prioritati diferite. Ei vor sa redescopere tara si gentiletea unei calatorii placute. Nu este tocmai usor sa planuiesti o calatorie intr-un an tot complicat, cu un proces lung de refacere. Cat o sa dureze revitalizarea turismului romanesc? Nu stim… Totusi, romanii vor sa calatoreasca si sa uite de dificultatile de acasa.
Daca aruncati o privire peste posibilitatile turistice existente in Romania, o sa fiti surprinsi de numarul lor. Niciodata nu o sa va plictisiti in tara romaneasca, ceea ce este o usurare. Diversitatea este binevenita in turism. Calatorii au de unde alege minim o destinatie sau doua, care sa le faca experienta ceva cu totul special. Ne-am gandit sa va oferim o aventura digitala ieseana, la unul din cele mai iubite castele romanesti: Sturdza de la Miclauseni.

Unde se afla castelul Sturdza?
Acesta este localizat in satul Miclauseni, la o distanta de doar 65 de kilometri de Iasi. Iesenii petrec deseori weekendurile la Sturdza. Castelul a fost ridicat intre anii 1880 – 1904 in stil neogotic. El apartinea de familia Sturdza. Astazi, aceasta constructie se afla in grija Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. In complexul palatului, au loc tot felul de evenimente sociale. Unele baluri sunt de poveste iar alte nunti de o insemnatate incredibila. Oamenii au posibilitatea de a crea amintiri de nepretuit, intr-un loc cu o poveste cutremuratoare.
Stim ca turistii sunt fascinati de aspectul castelului Sturdza, care impresioneaza de la primul contact vizual. Toata lumea vrea sa faca poze. Unii calatori, ceva mai indrazneti, aleg sa inregistreze aventurile lor la Sturdza. Ei vor sa surprinda in poze si clipuri video un castel incredibil de frumos, bantuit de fantome ale trecutului. Oare o sa le vedeti? Noi nu am reusit pana acum…

Istoria castelului Sturdza de la Miclauseni
In complexul palatului Sturdza o sa gasiti un parc plin cu copaci prietenosi si biserica cu hramul „Sf. Voievozi” si „Buna Vestire”. Biserica dateaza din anul 1787. De fiecare data cand ajungem la Miclauseni, ne plimbam cu deosebita placere prin parc. Aveti grija la tantari. Acestia sunt destul de indrazneti. Recomandarea noastra este simpla: utilizati spray de protectie impotriva tantarilor sau imbracati-va cu haine lungi.
Castelul Sturdza are o poveste indelungata. Daca veti cauta informatii in izvoarele istorice, o sa ajungeti pana la domnitorul Alexandru cel Bun. Fratii Ioan si Sandu Sturdza au primit domeniul de la Miclauseni, care, dupa socoteli, a ramas la Ioan. Viata nu era usoara pentru taranii care locuiau aici. Conacul boieresc a fost refacut in 1752 de catre vornicul Ioan Sturdza. El a adaugat conacului demisol. Acesta avea 20 de camere dar si grajduri special amenajate pentru a acomoda nevoile cailor.

Dimitrie Sturdza a construit o biserica in curtea palatului. Cine a construit parcul? Alecu Sturdza a amenajat un parc de 42 de hectare. Acesta a fost realizat in stil englezesc si includea numeroase specii de arbori din Europa si nu numai. Stiti ce a mai facut Alecu? El a dezvoltat o biblioteca extraordinara, ce includea manuscrise si carti rare. Anii nu au fost prietenosi cu aceasta colectie unica. Din pacate, regimul comunist si cruzimea localnicilor au distrus biblioteca. Au fost salvate doar cateva carti.
Cine a creat castelul pe care-l cunoastem astazi? Raspunsul este acompaniat de multe rasturnari de situatie si un final destul de tragic. Povestea nu are un final fericit, ci unul pe care-l tinem minte. George Sturdza a decis sa transforme vechiul conac in palatul pe care-l admiram azi. George a luat un imprumut de 100.000 de lei de la Societatea de Credit Funciar Romania. Banii au fost utilizati pentru a crea un palat in stil neogotic. Acesta seamana cu Palatul de la Ruginoasa (pe care trebuie neaparat sa-l vizitati). George Sturdza si Maria Ghica au fost un cuplu interesant, care impresiona la baluri si evenimente sociale.

Acestia doi au avut un singur copil, Ecaterina. Aceasta a format un cuplu cu Serban Cantacuzino. Asadar, doua mari familii se uneau. Din nefericire, Serban a murit. Ecaterina a ramas singura si a trebuit sa faca fata unei rascoale taranesti. Ea le-a oferit taranilor pamant. Anii au trecut si Primul Razboi Mondial, iar Palatul a devenit un spital militar. In aceasta perioada, la Miclauseni a bantuit si gripa spaniola. Atunci cand am vizitat interiorul palatului, ghidul ne vorbea despre gripa spaniola si noi aveam masti pe fata, cu gandul la pandemia prezentului. Timpul este fluid si necesita prea mult pentru a curge nestingherit.
In timpul regimului comunist, palatul Sturdza era un simbol al burgheziei care trebuia extirpat. Palatul a devenit depozit militar. Taranii au vandalizat palatul si au furat tot felul de lucruri. Democratia dupa ’89 a marcat inceputul revenirii palatului. Dupa ce a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, a inceput usor dar sigur sa-si revina. Turistii au descoperit un loc incredibil, cu o poveste de impartit nepotilor.
Daca sunteti in Moldova, treceti cu incredere pe la Palatul Sturdza de la Miclauseni. O sa va incante ochii o priveliste de invidiat. Asigurati-va ca aveti aparatele de fotografiat incarcate. Sigur o sa faceti cateva fotografii faine, demne de impartit cu cei dragi!