Cetatea de Scaun a Sucevei
Pe urmele lui Stefan cel Mare: invitati in casa domnitorului Moldovei
In Suceava sunt numeroase locuri interesante de vizitat, ce promit sa releve povesti fascinante si curajoase emotii turistice. Totusi, in centrul acestora se afla Cetatea de Scaun a Sucevei, un loc pe care nu trebuie sa-l ratati daca ajungeti in acest oras. Sunt mii de turisti romani si straini care vin in Suceava pentru a vizita Cetatea, incercand, atat cat pot, sa descopere istoria acestui impresionant edificiu. Ei abia asteapta sa ajunga in apropierea Cetatii, situata in estul orasului, pentru a se bucura de prezenta vie a istoriei moldovenesti. Majoritatea celor care ajung la Cetatea Sucevei sunt impresionati de complexul impunator.
Odata ajunsi la cetate, o sa simtiti nevoia de a explora. Vreti sa descoperiti cat mai multe lucruri despre Stefan cel Mare si modul sau curajos de a proteja Moldova de inamici. Aceasta cetate medievala impunatoare a fost contruita pe un platou, la o inaltime de 70 de metri fata de lunca Sucevei. Conform logicii medievale, cetatea a fost construita la inaltime pentru a avea un avantaj in fata armatelor invadatoare. Deoarece intrarea in cetate era limitata la un singur punct, care-o facea relativ usor de aparat, armata Moldovei reusea mereu sa respinga atacurile inamicilor. De la aceasta inaltime, puteti vedea intreaga vale a Sucevei. O astfel de priveliste va poate surprinde placut. Nu uitati sa aveti aparatul foto incarcat deoarece cu siguranta o sa simtiti nevoia sa faceti cateva fotografii. Ulterior le puteti impartasi cu prietenii sau familia prin intermediul retelelor de socializare.

Istoria unei Cetati impresionante
Majoritatea celor care doresc sa viziteze Cetatea de Scaun a Sucevei doresc sa-i afle si povestea. Istoria cetatii este invaluita-n mister si povesti interesante. Totusi, vizitatorii cetati vor sa se plimbe printre zidurile ei, cautand pulsul pierdut al domnitorilor moldoveni. Ce trebuie sa stiti despre acest monument istoric? Sunt foarte multe articole pe internet despre Cetatea de Scaun a Sucevei, care merita citite, mai ales daca aveti putin timp liber la dispozitie. Desi probabil ati crede ca Stefan cel Mare a construit cetatea, lucrurile nu stau chiar asa. Petru I Musat a fost cel care in anul 1388, a decis sa mute capitala Moldovei din orasul Siret in orasul Suceava. Aceasta mutare a insemnat dezvoltarea unui oras care sa reflecte maretia Moldovei.

Trebuie sa precizam ca prima mentiune a cetatii a fost intr-un document emis pe 10 februarie 1388 de catre Petru I, care vorbeste despre un imprumut cerut, la acea vreme, de regele Poloniei. Sapaturile arheologice efectuate in aceasta zona au aratat ca prima constructie fortificata a fost ridicata de catre domnitorul Petru I Musat. In oras, conducatorul moldovean avea un castel impresionant, ce avea rolul de resedinta.
Totusi, ceea ce facea castelul cu adevarat maret, era sistemul de aparare. In perimetrul cetatii erau turnuri de aparare si ziduri cu o grosime de 2 metri. De asemenea, pe latura estica a sistemului de aparare, domnitorul dispusese saparea unui sant de aparare, cu o adancime de 10 metri. Acest sistem de aparare a primit un upgrade din partea domnitorului Alexandru cel Bun. Acesta a decis sa se construiasca un zid secundar, paralel cu cel existent al cetatii, pentru a adauga un nivel complementar de siguranta.

Stefan cel Mare si revitalizarea Principatului Moldovei
Sunt putini domnitori romani care-si pot masura dibacia in lupte, inteligenta politica si planuri militare cu Stefan cel Mare. Domnitorul a fost printre primii care a crezut in dezvoltarea unor sisteme de aparare performante, capabile sa respinga atacurile dusmanilor tarii. Desi avea in vedere in principal Imperiul Otoman, conducatorul moldovean era constient ca la granitele Principatului avea de-a face cu incursiunile tatarilor, ungurilor dar si ale polonezilor. In acest sens, s-a decis sa construiasca un zid de incinta la cetate, care sa formeze un inel de aparare. Cetatea si-a aratat rezistenta in fata unui asediu condus de „profesionisti” atunci cand in anul 1476, armata condusa de sultanul Mahomed al II-lea a incercat sa o patrunda. Acesta nu a reusit, optand pentru o retragere rusinoasa.
In urma asediului lui Mahomed, zidurile au fost afectate de tirurile de artilerie cu ghiulele de fier. Pentru a intari zidurile, domnitorul a decis sa suplimenteze primul zid de incinta cu unul secundar, gros de doi metri. Au fost intreprinse si alte actiuni asupra zidurilor si incintei, pentru a intari si mai mult sistemul de aparare. Constructia impresionanta a avut parte si de momente dificile, care si-au lasat amprenta asupra aspectului cetatii. Totusi, astazi putem sa ne bucuram de ruinele unei cetati minunate. Majoritatea celor care au ajuns la Cetatea de Scaun a Sucevei au descoperit un loc special, menit sa creeze parametrii ideali pentru experiente de neuitat.