Manastiri de renume in Iasi: Golia, Galata, Cetatuia si Bucium
Orasul celor 7 coline si manastiri de povestit nepotilor
In fiecare an, cu entuziasm si bucurie, poposim cateva zile in Iasi. Orasul parca ne asteapta cu surprize fermecatoare deoarece reusim mereu sa gasim ceva nou de facut. Obiectivele turistice iesene sunt diverse si croite pentru a inspira emotii profunde si sentimente de durata. Stiti ce este incredibil? Niciodata nu refuzam un drum prin Iasi. Mereu dam peste cateva locuri noi, care devin cu usurinta amintiri de suflet. In luna septembrie, am avut posibilitatea de a petrece o zi cat se poate de frumoasa in Iasi. Ne-am gandit sa impartim cu voi aceasta experienta, in speranta ca veti dori sa descoperiti patru manastiri extraordinare: Golia, Galata, Cetatuia si Bucium.
Ne-am propus sa vizitam trei din cele sapte coline ale orasului dar si centrul atat de vibrant si activ. Aceasta pofta de explorat, ne-a dus mai aproape ca oricand de locuri noi, pe care nu le-am mai vizitat in trecut. Daca v-ati propus sa vizitati orasul Iasi, nu strica sa aveti la dispozitie un ghid digital. Asa o sa reusiti sa descoperiti cum se cuvine istoria unor locuri interesante.

Sa pornim la drum!
Primul popas il vom face la manastirea Golia, care se afla pe strada Cuza Voda, numarul 51, chiar in inima orasului. Am pornit din acest punct, deoarece auzisem foarte multe lucruri frumoase despre Golia. Trebuie sa recunoastem ca nu a fost prima oara cand am ajuns aici. In ciuda acestui lucru, abia asteptam sa trecem portile manastirii si sa-i apreciem din nou istoria si arhitectura. Turnul de intrare si usile imense de lemn ne invita la o poveste ticsita in elemente captivante. In ciuda faptului ca manastirea se afla in centrul orasului, aceasta nu este tocmai in lumina reflectoarelor turistice. Ce pacat! Golia este o bijuterie arhitecturala, cu o poveste mistica. Aceasta incepe in secolul al XVI-lea, cand a fost ridicata manastirea veche a familiei Golia. Din pacate nu se cunosc prea multe lucruri despre ea. Primul ctitor al bisericii a fost marele logofat Ioan Golia.
Biserica pe care o admiram cu totii, a fost ridicata sau mai bine zis, refacuta de catre celebrul domnitor Vasile Lupu intre anii 1650 si 1653, dar terminata de catre Stefanita. Merita sa stiti ca acest lacas de cult se difera fata de celelalte biserici ortodoxe din Moldova. Cum? Biserica cu hramul „Inaltarea Domnului” are o arhitectura cu totul speciala: imbina stilurile baroc si bizantin. Manastirea are ziduri inalte si un turn semet, cu o inaltime impresionanta de 30 metri. Turnul poate fi vizitat si urcat pana-n varf, de unde puteti vedea orasul in frumusetea sa deplina. Nu o sa fie usor. Aveti de urcat 120 de trepte. Wow, nu-i asa? Totusi, merita sa faceti acest lucru. In complexul manastirii va asteapta o gradina primitoare, cu flori colorate si verde cat cuprind ochii.

Al doilea popas o sa-l facem pe dealul Bucium, la manastirea cu acelasi nume. Stim ca locatia nu se afla in topul preferintelor turistilor romani si straini. Ce pacat! Noi am vizitat cu drag aceasta minunata manastire care ne-a surprins in cel mai placut mod posibil. Drumul pana la acest lacas de cult este pavat cu multe secrete verzi. In stanga si-n dreapta se afla copaci batrani dar si case superbe. Aveti la dispozitie o parcare, unde puteti lasa masina. De la parcare pana la manastire trebuie sa urcati un mic deal. Nu va faceti griji. Totul dureaza aproximativ 5 – 10 minute, in functie de cum vreti sa tineti ritmul pasilor. O sa fiti placut impresionati de peisajul de pe deal. Manastirea este micuta dar cu o esenta spirituala puternica. Aceasta are hramul „Duminica Tuturor Sfintilor Atonului” si a fost construita in anul 1853.
Povestea manastirii este deosebita si trebuie sa o descoperiti la fata locului. In complexul manastirii o sa gasiti biserica-paraclis, clopotnita, casa Roznovanu I, casa Roznovanu II, casa Trapezei, atelierul de tamplarie, depozitul de vinuri, casa portarului si cimitirul monahal. Va recomandam sa petreceti minim o ora la manastire. O sa apreciati linistea si atmosfera aparte a Buciumului, unde parca stresul cotidian nu indrazneste sa-si faca aparitia.

Al treilea popas il facem la manastirea Cetatuia. Considerata una din cele mai frumoase manastiri din Moldova, Cetatuia are o istorie bogata, cu suisuri si coborasuri. Fiecare decada a avut un efect asupra manastirii. Aceasta a fost ctitorita in secolul al XVII-lea de catre domnitorul Gheorghe Duca. Poate ca nici el nu s-ar fi gandit ca mostenirea sa o sa fie atat de apreciata de ieseni. Lacasul de cult se afla situat pe dealul Cetatuia, numarul 1. Daca te afli in anumite parti ale orasului Iasi, de exemplu Nicolina, Frumoasa, Podul Rosu, Cug, poti vedea manastirea Cetatuia pe deal. Este luminata exemplar noaptea, servind drept paza spirituala pentru cei care se simt pierduti. Anul 2020 a determinat multi romani sa caute ghizi spirituali, meniti sa-i ajute sa treaca peste greutati.
Conversatiile cu Dumnezeu par a avea o alura mistica la Cetatuia, unde natura, istoria si religia vietuiesc armonios. Manastirea adaposteste biserica cu hramul „Sf. Apostoli Petru si Pavel”, sala Gotica, casa Domneasca, corpul de chilii, turnul clopotnita si impresionantul zid de incinta. O sa vedeti ca manastirea este vizitata des de turisti romani si straini. Asa ca trebuie sa aveti grija, sa aveti rabdare si sa va bucurati de experienta. Pictura interioara a bisericii este superba. O curiozitate aparte: manastirea vinde vinuri. Da! Cum este? Absolut delicios! Rosu, alb si rose? Da!

Al patrulea popas il vom face la manastirea Galata, una din preferatele noastre. De ce? Pur si simplu iubim sa ne reculegem in incinta manastirii. Aici timpul parca sta pe loc. Simti ca te poti conecta la astrul divin, lipsit de valtoarea orasului. Aceasta manastire de maici a fost ctitorita de catre domnitorul Petru Schiopul, undeva pe la sfarsitul secolului al XVI-lea. In complexul acestei manastiri o sa gasiti biserica cu hramul „Inaltarea Domnului”, palatul domnesc, turnul clopotnita si zidul de incinta. Gradina manastirii o sa va incante. Ingrijita cum trebuie, aceasta ofera vizitatorilor un loc de liniste, o gura de oxigen necesara dupa traiul zilnic intr-un oras modern si extrem de activ.
Spor si calatorii placute prin Iasi!