Blog

Popasuri turistice in Neamt: manastirile Agapia si Varatec si Cetatea Neamtului

Popasuri turistice in Neamt: manastirile Agapia si Varatec si Cetatea Neamtului

Experiente turistice minunate in judetul Neamt la manastirile Agapia si Varatec, dar si la Cetatea Neamtului!

De-a lungul anilor, calatorii au invatat sa nu subestimeze Romania si darurile sale turistice. Echipa Booking-Mania a mizat mereu pe curiozitate si entuziasm pentru a explora tara. Daca sunteti suficienti de rabdatori si atenti, veti gasi in toate judetele obiective turistice impresionante de vizitat. Asadar puteti aborda, calatoriile pe care urmeaza sa le faceti prin diverse locuri, mai usor. Avand in vedere ca ati ajuns la acest articol, sigur doriti sa descoperiti o modalitate mai buna de a explora Romania.

Photo credit: Dusmanu Ionut

Noi am avut placerea sa exploram judetul Neamt. A fost o experienta atat de placuta incat ne-am gandit sa o impartim cu voi. Ce am vizitat?

  • Manastirea Agapia
  • Manastirea Varatec
  • Cetatea Neamtului

Stim ca aceste obiective turistice sunt foarte populare printre cei care iubesc sa calatoreasca prin nordul Romaniei. Asadar, ne-am pus pe treaba si am pregatit un articol care sa va faca calatoria prin Neamt mult mai placuta. Speram sa va bucurati de informatiile prezente mai jos si sa le utilizati pentru a strange amintiri frumoase.

Timp de lectura: 7 minute (aproximativ).

Cuprins:

  • Oaza de spiritualitate la manastirea Agapia
  • Clipe de liniste si contemplare la manastirea Varatec
  • Istorie si incitare la inaltime: Cetatea Neamtului

Calatoriile romanesti par sa fie extrem de populare in contextul pandemiei. Atunci cand virusul Covid-19 a intrat in vietile noastre, a trebuit sa ne adaptam la o realitate noua. Ea a creionat societatea romaneasca, care a fost acompaniata de restrictii si limitari de mobilitate. Trebuie sa le respectam pentru a contribui la dezvoltarea si supravietuirea Romaniei. Din fericire, masurile de siguranta sunt usor de respectat! Am avut parte de o calatorie minunata, de o singura zi in judetul Neamt, care ne-a ramas in inimi. A fost atat de placut sa descoperim cele trei obiective mentionate mai sus. Noi va recomandam sa va documentati mereu inainte de a pleca la drum. Acesta este poate cel mai bun mod de a identifica rutele perfecte de calatorie si implicit itinerariul optim.

Am incercat sa surprindem caracteristicile locurilor vizitate, care ne-au placut mult. Manastirea Agapia s-a aflat mereu in gandurile noastre. Acelasi lucru poate fi spus si despre manastirea Varatec, desi nu prea stiam multe lucruri despre ea. In ceea ce priveste Cetatea Neamtului, iubirea de istorie ne-a adus virtual in complexul ei. Acum puteam pasi live in trecut, manati de curiozitate si dorinta de a lua contact cu aceasta!

Oaza de spiritualitate la manastirea Agapia

Photo credit: Dusmanu Ionut

Sa va povestim putin despre calatoria noastra la Agapia. In primul rand, am pornit de la Iasi si ne-am petrecut putin peste 2 ore in masina pana la destinatie. Nu ne-am grabit si am ajuns cu bucurie la locatie. Casele din fata manastirii sunt decorate cu flori de toate culorile, care pur si simplu incanta privirea. Ne-au dat o stare de bine si parca au pregatit scena pentru o experienta deosebita. Turnul clopotnita a manastirii marcheaza intrarea in complex. Wow! Flori peste tot! Ordine si o atmosfera de „Bine ati venit la noi”! Am inceput sa colindam cu drag prin manastire. Oamenii purtau masti si incercau sa pastreze distanta intre ei. Responsabilitatea si-a facut simtita prezenta in timpul vizitei.

Ce am aflat despre acest loc? In primul rand, Agapia este o manastire ortodoxa de maici. Ea este inconjurata de padure, ceea ce inseamna ca vizitatorii pot respira un aer mai curat decat cel prezent in orasele in care locuiesc. In complexul manastirii va asteapta urmatoarele obiective turistice:

  • 1 Biserica „Sf Voievozi” – pe care merita sa o vizitati in interior (absolut superba!)
  • 2 Paraclisul „Nasterea Maicii Domnului”
  • 3 Biserica de lemn „Sf Ioan Bogoslov”
  • 4 Chiliile maicutelor – acestea sunt intr-o continua miscare prin manastire (cinste lor ca au atat de multa grija de complex)
  • 5 Turnul clopotnita
  • 6 Muzeul manastirii (usor de vizitat, unde o sa gasiti o sumedenie de artefacte importante credintei ortodoxe locale)
  • 7 Mentiune speciala: casa scriitorului Alexandru Vlahuta (o sa gasiti locul unde acesta statea de fiecare data cand vizita manastirea)

Am aflat ca ctitorul manastirii a fost hatmanul Gavril Coci, fratele celebrului domnitor Vasile Lupu. Manastirea a fost construita intre anii 1641 – 1643, cu deosebit stoicism si implicare. Acest lacas de cult a fost sfiintit de catre mitropolitul Varlaam Motoc al Moldovei la data de 12 septembrie 1646. Un element particular al manastirii este mana creativa a lui Nicolae Grigorescu, care a pictat peretii interiori ai bisericii. Sa va asigurati ca aveti aparatul de fotografiat sau smartphone-ul incarcat. Sigur o sa doriti sa faceti fotografii sau poate chiar sa inregistrati mici clipuri video!

Clipe de liniste si contemplare la manastirea Varatec

Photo credit: Dusmanu Ionut

In imediata apropiere a manastirii Agapia se afla si manastirea Varatec. Aceasta este una din cele mai mari manastiri de maici din Romania, adapostind sufletele a peste 400 de maici. Exista o pasiune pentru flori frumoase in judetul Neamt. Se vede din plin si la Varatec. Intrarea in manastire se face tot prin poarta unui turn clopotnita impresionant. Odata in interior, sute de flori sunt imprasmuite pentru a incanta vizitatorii. In mijlocul acestei bai de flori colorate si verde intens se afla statuia maicii Safta Brancoveanu, care a facut numeroase donatii catre Biserica. Ea a fost onorata prin ridicarea unei statui frumoase, atent cizelata de sculptor si pastorita de timp. In complexul manastirii o sa gasiti urmatoarele obiective:

  • Biserica „Adormirea Maicii Domnului”
  • Turnul clopotnita de la poarta
  • Biserica „Sf Ioan Botezatorul”
  • Biserica „Schimbarea la Fata”
  • Chilii

Ctitorul manastirii a fost Schimonahia Olimpiada. Ea a lucrat impreuna cu duhovnicul Iosif pentru a da viata muncii lui Dumnezeu. Merita sa vizitati interiorul bisericii. Aici o sa gasiti o pictura interioara minunata, pe care puteti sa o studiati. Aceasta a fost construita in 1785 si sfintita in acelasi an. In imediata apropiere a manastirii se afla si mormantul scriitoarei Veronica Micle. Sa nu va asteptati la o locatie extraordinara, ci la o cruce simpla de lemn. Ne-am simtit bine explorand manastirea si am si petrecut cateva minute rugandu-ne in interior. Am fost surprinsi si de muzica pe care o canta o maicuta. Ce voce divina!

Istorie si incitare la inaltime: Cetatea Neamtului

Photo credit: Dusmanu Ionut

Iubirea pentru istorie ne-a dus in foarte multe locuri interesante din Romania. Unele au fost atat de frumoase incat le-am vizitat de mai multe ori. Totusi, avand in vedere cat de mare este tara, unele locatii istorice raman un mister neexplorat. Printre locurile pe care nu am avut placerea de a le vizita pana in 2020 se numara Cetatea Neamtului. A fost o surpriza atat de binevenita calatoria la Cetate. Nu ne asteptam sa descoperim un loc atat de darnic cu iubitorii de istorie. Drumul pana la cetate este solicitant. Esti nevoit sa urci un deal in mijlocul naturii. Cardio gratuit, cum ar spune cativa prieteni de-ai nostri.

La sfarsitul drumetiei scurte, ne-a “lovit” imaginea constructiei impunatoare din Evul Mediu: Cetatea Neamtului. Povestea edificiului este interesanta si merita atentia calatorilor. Pentru a va bucura de o experienta turistica completa la cetate, va recomandam sa petreceti minim doua ore printre ruine. Constructia se afla la o altitudine de 480 de metri. Aici va asteapta o priveliste minunata a zonei. Absolut mirific! Toata lumea face poze si selfie-uri.  Aceasta cetate a fost construita de catre domnitorul Petru I, undeva pe la sfarsitul secolului al XIV-lea. In secolul al XV-lea, celebrul Stefan cel Mare a decis sa fortifice cetatea, pentru a face fata unor armate invadatoare (ceea ce s-a intamplat). Din nefericire, domnitorul Mihai Racovita, din motive politice, a dispus distrugerea cetatii.

Ne-am simtit minunat la cetate deoarece am putut vizita cateva camere interesante: monetaria, camera de provizii, inchisoarea, temnita neagra (wow, atat de infioratoare), paraclisul Sf Nicolae, camera de locuit, camera parcalabului si camera domnitelor – in partea de est; sala armelor, sala de sfat si judecata, iatac, camera de taina – in latura de vest. Le-am vizitat cu rabdare si atentie deoarece vroiam sa profitam de fiecare clipa petrecuta la cetate. Zidurile inalte si impunatoare ale cetatii fac experienta si mai interesanta. Drumul pe podul inalt pare a fi desprins din cartile lui George R.R Martin. Merita sa vizitati Cetatea Neamtului? Da!

Spor si calatorii frumoase prin tara!

Author: Booking-Mania

Leave a comment