Trei locuri magice: Sovata, lacul Ursu si Lacul Sfanta Ana
Calatorii minunate tesute in tihna de frumusetea naturii!
Timpul sade in pivnita Doinei si cateodata ne surade cu oportunitati extraordinare de calatorie. Refrenul drumului de succes o sa ne acompanieze o viata intreaga. Romania este surprinzator de darnica atunci cand vine vorba de experiente turistice. Daca stiti cum sa gestionati cautarea, crearea unui itinerariu turistic devine o placere. Nu este greu sa investiti cateva ore intr-o documentare digitala, menita sa va duca mai aproape de amintiri frumoase.
Rolul de turist a suferit enorm in 2020. Foarte multi oameni au fost nevoiti sa-si anuleze planurile de vacanta din cauza pandemiei. In anii precedenti, romanii erau obisnuiti cu calatoriile prin Spania, Italia, Franta, Israel, Grecia sau Turcia. Aceste tari au numeroase comori turistice insa Romania nu dezamageste! Tara noastra are capacitatea extraordinara de a incanta turistii cu locuri faine de vizitat. Pe teritoriul Romaniei sunt trei locuri magice pe care ati putea sa le vizitati cu drag impreuna cu prietenii si familia: Sovata, lacul Ursu si lacul Sfanta Ana.

Fiecare calatorie incepe cu decizia de a iesi din spectrul activitatilor zilnice. Asa reusim sa luam contact cu locuri menite sa trezeasca in noi emotii sincere si trainice, greu de uitat. In ultimele luni am avut placerea de a explora cateva regiuni interesante din Romania: Moldova, Transilvania si Muntenia. Acestea ne-au surprins placut cu povesti fascinante, oameni de treaba dar si obiective turistice impresionante. Printre acestea se numara Sovata, un oras care surprinde prin spiritul sau unic. Hai sa-l descoperim impreuna!
Sovata este unul din cele mai vizitate obiective turistice din Romania. Orasul din judetul Mures atrage vizitatori din toata tara. De ce? Aici se afla si Lacul Ursu, unde se gaseste apa cu proprietati tamaduitoare si cu origini unice. Oamenii viziteaza Sovata pentru a participa la tot felul de tratamente terapeutice, organizate in hotelurile orasului. Acesta se afla la o altitudine de 475 – 530 de metri, cu aer curat si un vibe similar cu cel de pe litoral. Vizitatorii au la dispozitie multe restaurante interesante, unde pot servi preparate si bauturi delicioase. Prima atestare documentara a orasului a fost in anul 1602. Servind drept casa pentru putin peste 10.000 de locuitori, conform ultimului recensamant din anul 2011, Sovata poate fi locul ideal pentru turistii curiosi. Ei se pot bucura de un loc retras in inima dealurilor, unde se afla paduri de stejari, fagi, ulmi, brazi si castani.
Care sunt cele mai importante obiective turistice ale urbei? Ne-am gandit sa le enumeram: lacul Ursu, munte de sare, Vila Magistratilor, Izvorul Maria, Vila Bernady, Partia Alunis, Lacul Negru, Izvorul Ghera si asezarea romana situata pe Dealul Foldvar. Fiecare loc este acompaniat de povesti cel putin interesante. Dintre acestea lacul Ursu pare a fi personajul principal al unui film turistic cu totul special. Ne-am gandit sa scriem cateva randuri despre un loc unic in lume. De ce spunem acest lucru? In primul rand, lacul are o data de nastere – 27 mai, ora 11:00, anul 1875. Istoricul Jozsa Andras a fost cel care a facut cercetarile. Lacul are o adancime de 18 metri, avand un fundament in muntele de sare de dedesubt.

Lacul Ursu este cel mai mare si mai cald lac helioterm din lume. Un alt record: singurul lac din lume cu apa sarata, inconjurat de un munte de sare pe care se afla o vegetatie vibranta. Am vizitat lacul si parcul din jurul lui. Apropo, nu trebuie sa ratati acest parc. Amenajat cu precizie nemteasca si cu creativitate latina, parcul inspira plimbaretii sa puna intrebari si sa descopere si celelalte lacuri cu apa sarata din apropiere: lacul Alunis, lacul Rosu, lacul Negru si lacul Mierlei. Toate merita sa fie vizitate! Stiati ca lacul Ursu are cea mai mare concentratie salina de pe Terra? Wow! Nu stiam acest lucru! O alta chestie faina este legata de temperatura de suprafata de 29 de grade Celsius iar la adancimea de 1,5 metri poate ajunge chiar si la 41 de grade Celsius. Lacul este superb si atrage turisti curiosi, care fac baie oricand pot pentru a beneficia de proprietatile terapeutice ale apei.
Am petrecut o zi minunata in Sovata, explorand tot felul de locuri captivante. Timpul petrecut aici ne-a incantat si speram sa mai revenim. Recomandam tuturor sa poposeasca cel putin doua zile in oras, pentru a stabili o conexiune stabila cu spiritul local.

Al treilea loc pe care merita sa-l vizitati este Lacul Sfanta Ana. Acesta este singurul lac vulcanic din Romania, situat in masivul Ciomatu. Noi am petrecut o zi in statiunea Tusnad, dar am optat pentru o vizita la lacul Sfanta Ana. Nu puteam rata aceasta oportunitate extraordinara de a descoperi un loc nou. Stiti ce este foarte fain? Lacul se afla pe craterul unui vulcan stins, cunoscut sub numele Ciomatu Mare. Sfanta Ana se afla situat la o altitudine de 946 metri si aerul montan este puternic si pur. Lacul are o lungime de 620 de metri si o adancime de 7 metri. Natura domina peisajul si apa este clara. Sa va asigurati ca aparatul foto este incarcat deoarece o sa doriti sa faceti poze.
Ne-am propus ca in urmatorii ani sa fim activi in ceea ce priveste calatoriile intreprinse prin tara. Vrem sa descoperim Romania, o tara care a stat prea mult timp in umbra „gigantilor” occidentali. Tara noastra este atat de frumoasa, incat poate acomoda o vasta diversitate de nevoi turistice. Asadar vom inregistra aventurile noastre in format video, foto si text! Ne dorim sa ramaneti alaturi de noi!