Blog

Un traseu de neuitat: Transrarau si Pietrele Doamnei

Un traseu de neuitat: Transrarau si Pietrele Doamnei

Doua din cele mai bine pastrate „secrete” turistice ale Bucovinei: Transraraul si Pietrele Doamnei

In Bucovina, comorile turistice asteapta sa fie descoperite de calatorii curiosi. Considerata cea mai frumoasa regiune romaneasca, Bucovina poate fi o optiune turistica serioasa pentru persoanele care iubesc sa descopere locuri inedite. Taramul fertil al Bucovinei atrage an de an vizitatori din Europa. Deloc surprinzator, acestia sunt impresionati de ceea ce gasesc in nordul tarii. Printre cele mai frumoase locuri de vizitat in aceasta regiune, o sa gasiti drumul Transrarau si Pietrele Doamnei. Asa ca ne-am gandit sa scriem cateva randuri despre experienta noastra in Bucovina.

De fiecare data cand faceti planuri de calatorie in Bucovina, optiunile turistice nu contenesc sa va conduca pasii intr-un loc sau altul. Daca timpul este limitat, atunci ar fi util sa intreprindeti o documentare atenta. Pe masura ce strangeti informatii despre rutele optime de urmat pana la destinatiile care va intereseaza, devine mai usor sa va bucurati de o experienta extraordinara. Stim ca in 2020, din ce in ce mai multi romani aleg sa petreaca vacantele in tara. Pandemia i-a fortat sa gaseasca solutii turistice intre Carpati, Dunare, Tisa, Prut si Marea Neagra.

Romania nu duce lipsa de obiective turistice incredibile, ce rivalizeaza si uneori le depasesc, pe cele din Franta, Spania, Italia, Turcia sau Grecia. A venit timpul sa privim cu incredere ofertele turistice romanesti si sa le exploram cu maxima seriozitate. Asa am procedat si noi, optand pentru o calatorie de cateva zile prin minunata Bucovina.

Photo credit: Robert Raducanu

Transraraul si comoara numita Pietrele Doamnei!

Asa cum bine stiti, Transraraul este unul din cele mai frumoase drumuri montane din Romania. Acest drum ocupa podiumul drumurilor pe care trebuie sa le parcurgi cel putin odata in viata: pe primul loc fiind Transfagarasan si pe al doilea Transalpina (Drumul regelui). Majoritatea persoanelor care ajung in Bucovina, simt chemarea Transraraului care ii conduce catre o bijuterie turistica aparte: Pietrele Doamnei. Noi am facut acest traseu de nenumarate ori. Iubim muntii Carpati si darnicia lor in spirit de odihna mentala si liniste interioara. Daca avem ocazia, ne urcam in masina si pornim cu drag catre aceasta zona a Bucovinei. Minunat!

Calatorim cu nerabdare din Iasi sau Suceava, dornici sa redescoperim maretia Transraraului. Acesta are o distanta de 28 de kilometri si poate ajunge la o altitudine impresionanta de 1400 de metri. Drumul a fost destul de recent restaurat si asfaltat (in anul 2014), ceea ce inseamna o sporire a calitatii experientei de condus. Peisajele sunt superbe, demne de imortalizat in fotografii si clipuri video. Sigur ati vazut pe Facebook, Instagram sau YouTube, poze si clipuri video cu Transraraul. Este o reala placere sa le urmaresti si sa le incluzi in posibile popasuri intr-un itinerariu turistic.

Photo credit: Robert Raducanu

Tihna turistica si spectacole vizuale bucovinene

28 de kilometri de peisaje verzi si emotii profunde. Dupa ce vii dintr-un oras mare, cu un ritm alert si stres fragmentat, simti nevoia sa te conectezi la darurile naturii. Transraraul ofera aceasta experienta. Lanturile urbanismului dispar si incepem sa ne bucuram de linistea naturii. Majoritatea celor care parcug Transraraul, se opresc in locurile special amenajate pentru a face fotografii. Exista un anume loc care este folosit des de grupuri pentru a face selfie-uri. Peisaje de vis va asteapta pe acest traseu special al tarii. Noi obisnuim sa facem multe opriri pe acest drum. Nu doar pentru a face poze ci si pentru a trage aer in piept si sa admiram asa cum se cuvine peisajul. Serpentinele sunt usor de parcurs dar necesita atentie. Transraraul are o destinatie finala la fel de frumoasa: stancile cunoscute sub numele de Pietrele Doamnei.

De regula, calatorii opresc la Hotel Alpin Rarau, unde parcheaza masinile. De aici, ei urmeaza traseul catre Pietrele Doamnei. Traseul nu este dificil, insa necesita o atentie aparte. Trebuie sa va uitati pe unde calcati si cum pregatiti urmatoarele miscari. Totusi, atunci cand ajungeti in varf, tot efortul merita! Prima oara ne-a fost teama. A doua oara a fost ceva mai usor. Fiecare escaladare a fost facuta cu deosebita atentie. Precautia si vigilenta sunt necesare atunci cand vorbim de iesiri la munte. Pana la urma, trebuie sa avem in vedere faptul ca Pietrele Doamnei se afla la o altitudine de 1634 de metri si au o inaltime de 70 de metri.

Photo credit: Robert Raducanu

Am aflat de la un localnic batran, dar foarte simpatic, ca Pietrele Doamnei au o legenda interesanta. In istoria Moldovei, circula foarte multe povete din batrani. Una dintre ele, o mentioneaza pe Elena, sotia domnitorului Petru Rares, care in timp ce fugea de turci, a ales sa se ascunda intr-o pestera. Aici, ei s-au rugat si muntele a raspuns chemarii. Cum? Au cazut stanci de pe munte, care i-au omorat pe atacatorii turci. Pietrele mari care au ramas in picioare, au primit denumirea de Pietrele Doamnei. Mai mult decat atat, muntii Rarau au primit numele de la domnitorul Petru Rares.

De mentionat: Pietrele Doamnei se afla intr-o arie protejata, de aproximativ 1000 de hectare. In cadrul acestei rezervatii si aproape de stanci, se afla Pestera Liliecilor si Pestera Zimbrului. Asadar, va invitam sa aveti grija de zona si sa respectati regulile de protectie si siguranta. Sa nu aruncam gunoaie si sa protejam mediul inconjurator. Si el ne protejeaza pe noi! Din fericire, multi din cei care ajung aici, dau dovada de simt civic, ceea ce este extraordinar. Va invitam cu drag sa treceti prin experienta Transrarau si sa va incarcati spiritul montan la poalele Pietrelor Doamnei!

Author: Booking-Mania

Leave a comment